Barion Pixel
Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

A húsvéti nyuszi és a csoki legendája

Kovács Viktor
2024. 03. 19. 12:19:40
A húsvéti nyuszi és a csoki legendája

A húsvéti csoki nyusziról mindenki hallott, de vajon miért tojik tojást a húsvéti nyúl? A gyereked előbb-utóbb megkérdezi - és akkor ez a cikk kapóra jön majd!

Elsőre talán furán hangzik, de a húsvéti nyuszi idősebb, mint a Jézuska. Az egyik legrégebbi termékenységi szimbólum Európában, amely már az ókorban is megjelent. Ez a pogány, ámbár felettébb tündéri állat csak később csatlakozott, vagy szökkent be a keresztény kultúrkörbe és lett a húsvéti ünnepek része.

A húsvéti nyúl már az ókorban is termékenységi szimbólum volt, amely a tavasz várásának avagy a tavasz köszöntésének is a része lett. Sokan kelta, mások germán eredetet vélnek felfedezni a nyúl mögött (de nem a nyúlon túl), ugyanis ez volt Ostara, termékenység istennő szent állata. Igen ám, de az ókori görögök, sőt az egyiptomiak is a nyúlhoz kötötték a termékenységet, így valószínűbb, hogy több szálon keresztül érkezett a nyugati kultúrába és lett a húsvéti ünnepek része.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy külön kell választani a húsvétot, mint a kereszténység legnagyobb vallási ünnepét és a népi tavaszköszöntést. Szigorúan véve, nem együtt, hanem egymás mellett léteznek. A gyerekeknek húsvéti tojást osztogató nyuszi például már évszázadokkal korábban megjelenik a különböző európai népek meséiben. Tehát egyfajta egyetemes szimbólum.

húsvéti nyuszi

A nyúl a folklórban

A népi hiedelemvilágban is felbukkan a nyúl, néhol ráadásul egészen sarkalatos formában. Régen például úgy tartották, hogy a mezei nyúlnak nincsen szüksége partnerre ahhoz, hogy megfoganjon, így Szűz Mária alakjával azonosították. Másutt mint csodatévő állat jelenik meg, aki teljesíti az emberek kívánságát, akárcsak az aranyhal, vagy a dzsinn.

A nyulat alakváltó állatként is elgondolják, amely képes madárrá változni – ez részben a tojásrakással áll összefüggésben, hiszen azt mégis nehéz elképzelni, hogy a nyuszi tojást tojjon. Másutt varázserővel bír, nem is akármilyennel, mert például képes befolyásolni az időjárást. De gonosz megjelenése is ismert, ennek keretében például képes állattá változtatni az embereket.

A nyúl, mint mesefigura

Természetesen ez az aranyos állat a mesékben is megjelenik, és nem csak a Walt Disney legendás Tapsi Hapsi alakjára kell gondolni. Pontosan a kedves és cuki megjelenése okán, ettől már jóval régebben is felbukkan a különböző népmesékben. A leggyakoribb ábrázolása az okos tréfamester és a segítőkész barát karaktere. Gyaníthatóan már a könyvnyomtatás előtt is létezett például az okos nyúl és a rászedett róka figurája, kiknek történetét aztán több szerző is feldolgozta meséiben.

húsvéti nyuszi dekoráció

Húsvéti nyuszi dekorációk

A nyúl mint motívum régóta megjelenik a népművészetben is. Így például hímzéseken. Gyakran nyuszi motívummal kivarrt terítővel díszítették és díszítik ma is az asztalt ezen a napon. Jobb módú paraszti családoknál az ünnepek alatt a párnákat és az ágyhuzatot is nyuszis díszek fedték. Természetesen a festett húsvéti tojásokra is gyakran felkerült ez az állatka.

A fafaragásoknak is régóta eleme a nyuszi, mellyel később legtöbbünk már csak képeslapokon találkozhatott az ünnepek közeledtével. A szimbólum része továbbá az agyagművességnek és a különféle kézműves termékeknek is. Egyszóval rengeteg helyen van jelen a mai napig is az ábrázolása, a húsvéti kosárban is rendszeresen helyet kap. A változás talán csak annyi a régi időkhöz képest, hogy ma már vásárolhatunk is húsvéti nyuszi dekorációkat, nem kell saját magunknak elkészíteni ezeket.

Húsvéti csoki nyuszi

A húsvéti csoki nyúl érthető módon a nyusziság egyik legújabb megjelenési formája. A modern csokoládégyártás fejlődésével párhuzamosan csak a 19.század végén, a 20.század elején jelenik meg az asztalokon, illetőleg húsvéti ajándékként a gyerekek számára. Kétségtelen, hogy azóta nagy karriert futott be, a sikere pedig töretlen.

A húsvéti csoki nyúl pontos eredete ismeretlen, de sokan Joseph Emile Michel német cukrászhoz kötik, ami biztos, hogy dokumentálva van, hogy ő már 1890-ben is készített nyul formájú édességet. Azóta sokat fejlődött az iparág és ma már olyan csokicsodákat rendelhetünk, mint például a Nyuszi hopp húsvéti ajándékcsomag, melyben többféle nyuszi csokis finomság is található.

húsvéti nyuszi csokiból

Nyuszis tipp gyerekeknek és felnőtteknek húsvétra

Említettük, hogy a nyuszi a mesék állandó figurája is. Húsvétkor pedig remek időtöltés lehet ebéd vagy vacsora után húsvéti csoki nyuszi majszolás közben megnézni pár vicces nyuszis történetet. Ezekkel a mozikkal biztos nem lőhetünk mellé:

  • Micimackó
  • Kockás fülű nyúl
  • A legkisebb ugrifüles
  • Tapsi Hapsi
  • Nyúl Péter
  • Hopp
  • Gyuszi Nyuszi Kalandjai
  • Alice csodaországban
  • Zootropolis

Képek forrása:

Tartalomhoz tartozó címkék: Húsvéti ajándék
Az oldal tetejére