Barion Pixel
Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

A húsvéti tojás és mai változatai

Kovács Viktor
2024. 03. 18. 13:04:17
A húsvéti tojás és mai változatai

A húsvéti tojás a legtöbb ember számára egyet jelent a húsvéti csokitojással - te biztosan tudod, hogy milyen változatai voltak a húsvétra szánt tojásnak?

Az örök kérdést, hogy vajon a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, úgy is fel lehetne tenni, hogy vajon a húsvét vagy a tojás volt-e korábban? Persze csak szimbolikus értelemben, de a kérdés nagyon is jogos. Nos, már az ókori görögök is festettek tojást, várván a tavaszt, így azt kell válaszoljuk, a tojás volt előbb.

Amennyiben a tudományok felől közelítjük meg a húsvéti tojás kérdését, úgy mindenképpen a tojás kerül ki győztesen a dologból, azaz előbb volt, mint a húsvét ünnepe. Az ősi, kereszténység előtti eredetmítoszokban ugyanis a tojás úgy jelenik meg, mint a világ keletkezésének a szimbóluma. Vagyis, gondolták, minden, ami van, egy nagy tojásból keletkezett, így tehát a húsvét is. 

A tojás az élet és a termékenység jelképe, amit érthető módon az emberi képzelet az elmúlt évszázadokban vagy évezredekben számos hiedelemmel, történettel egészített ki.

Mire jó a tojás

A tojás egy – szinte – megkerülhetetlen élelmiszer, amit minden nap fogyasztunk. Ha nem rántotta, tükörtojás avagy buggyantott tojás formájában, akkor a különféle tészták és sütemények alapanyagaként. Vagyis bátran mondhatjuk, hogy a legtöbb ember számára a mindennapi étkezés része. Részben ezzel is magyarázható, hogy nem kopik ki a gondolatvilágunkból és a mai napig a hagyományaink fontos részét képezi.

Ezek közül a legfontosabb húsvét, vagyis a tavaszköszöntés, ami pedig együtt jár a locsolkodással. Régi időkben az emberek nem társkereső oldalakon ismerkedtek, hanem bizonyos alkalmak kapcsán jelezték gyengéd érzelmeiket a másik felé. A falusi ünnepségek, bálok mellett ilyen a locsolkodás is.

Az ifjak azokat a leányszókat locsolták meg – a szexuális szimbólumot most mellőzzük – akik tetszett nekik. Amennyiben a locsolkodásért cserébe tojás volt a jutalom a leányzó részéről, az azt jelentette, hogy a vonzalom kölcsönös. Minél szebben volt kifestve egy húsvéti tojás, annál inkább jelképezte az elkötelezettséget a másik irányába.

Húsvéti tojáskeresés

A húsvéti tojáskeresés talán a legkedvesebb ceremóniája az ünnepnek, régen a lányok dugták el a locsolkodó legényeknek, hogy keressék meg azokat, ma már inkább a gyerekekről szól ez a játék. A felnőttek gyakran még az ünnep előtti éjszakán dugják el a hímes tojásokat, a húsvéti csokitojásokat és a különféle ajándékokat a kertben vagy a lakásban. A kicsik pedig másnap elindulhatnak megkeresni, hogy hova is tojt a nyuszi.

Húsvéti tojáskeresés

Húsvéti tojásfestés kontra hímes tojás

Sokan nem tudják, de a festett tojás nem azonos a hímes tojással. Az előbbi annyit jelent, hogy valamilyen színezéket kap a tojás. Kezdetben ez leginkább a piros volt, ami kifejezte a lány vonzódását a locsolkodó fiú felé, de ma már kék, sárga, zöld formában is előfordul. Leginkább díszítőelemként funkcionálnak, de persze enni is lehet belőlük. Különösen sonkához és tormához ajánljuk.

A hímes tojás ennél jóval művészibb forma, hiszen itt jelennek meg a különféle motívumok, melyeket a népművészet mára egészen csodálatosra fejlesztett. Szinte minden tájegységnek – csángó, gyimesi, hansági, kalocsai stb. – megvannak a maga mintái és jelképei, melyeket láthatunk egy tojáson. Nem utolsó sorban egy szépen elkészített népi tojáshímzés ma már anyagilag is jelentős értéket képviselhet.

Húsvéti csokitojás

A csokitojás a legújabb szereplője a húsvéti tojások népes táborának (a húsvéti nyuszival együtt), egyúttal azonban a legnépszerűbb is. Jóllehet itt nem otthon, kézzel készített termékekről beszélünk, a gasztronómiai élmény korántsem elhanyagolható és a locsolkodók is örülhetnek, ha a hagyományos tojás mellett ilyet is kapnak.

húsvéti csokitojás

Nézzük például az ajandek-kuldes.hu kínálatában lévő Nyuszi Hopp összeállítást, ami minden tekintetben egy klasszikus húsvéti ajándékcsomag. A csokoládé különlegességek nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is igazi gasztronómiai élményt kínálnak. A prémium kategóriás csomagolás pedig szintén méltó az ünnephez.

Egy ilyen ajándékot természetesen személyesen átadni a legnagyobb öröm, de ha erre nincsen lehetőség, akkor távolról is megajándékozhatjuk vele a szeretteinket. A húsvéti ajándékküldés bárhonnan lehetséges és csupán internet kapcsolat kell hozzá vagyis meglehetősen gyors és egyszerű. Remek lehetőség mindenkinek, aki bár szeretne ajándékozni, de nem tud személyesen megjelenni az ünnepeken.

Képek forrása:

Tartalomhoz tartozó címkék: Húsvéti ajándék
Az oldal tetejére